Skip to main content

Jajka i płatki owsiane to zarówno zdrowe, pełnoziarniste pokarmy. Ale jeśli chodzi o to, które jest najlepsze dla twojego zdrowia, jest wyraźny zwycięzca. Zjedzenie aż 6 jaj w ciągu jednego dnia może być bezpieczne dla niektórych osób. Jednak wysokie spożycie żółtka jajka zwiększa ryzyko rozwoju wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i miażdżycy (gromadzenie się płytki nazębnej w tętnicach). Wysokie spożycie owsa może również zwiększyć ryzyko rozwoju wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i miażdżycy. Powodem tego jest fakt, że skrobia w owsie jest prawie w całości rozpuszczalnym błonnikiem beta-glukanem. Wykazano, że to podnosi poziom LDL („złego”) cholesterolu u niektórych osób. Jedzone samodzielnie, jajka mają więcej tłuszczu niż płatki owsiane – około 2 gramy w porównaniu z 1 gramem na porcję. Każde z nich ma również około 100 kalorii i 4 gramy białka na porcję. Jednakże, jajka

Owsianka vs. jajka: co jest lepsze na odchudzanie?

Jedzenie diety wysokobiałkowej może pomóc w utracie wagi. Jedno z badań wykazało, że spożywanie wysokobiałkowego śniadania zwiększyło uczucie pełności i skłoniło ludzi do spożywania mniejszej ilości kalorii przez resztę dnia. Dodatkowo, jedzenie wysokobiałkowego śniadania może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, zapobiegać skokom ciśnienia krwi i zwiększyć poziom energii. Wysokobiałkowa owsianka zawiera prawie dwukrotnie więcej białka niż jedna porcja jajek, 18 gramów w porównaniu z 9 gramami na porcję. Ma również o jedną trzecią mniej kalorii niż jajka, 108 kalorii w porównaniu do 100 kalorii na porcję. Jedzenie bogatych w białko pokarmów, takich jak płatki owsiane na śniadanie, może pomóc Ci poczuć się pełnym dłużej i zmniejszyć ilość jedzenia, które jesz później w ciągu dnia. To może pomóc Ci schudnąć, pozostawiając mniej głodny i mniej prawdopodobne, aby przekąski.

Owsianka vs. jajka: która ma więcej białka?

Badania pokazują, że jedzenie płatków owsianych na śniadanie jest bardziej skuteczne w zwiększaniu poziomu aminokwasów (budulca białka) we krwi niż jedzenie jajek. Oznacza to, że jedzenie płatków owsianych może zwiększyć ilość białka dostępnego we krwi przez cały dzień. Podczas gdy jajka mają więcej białka niż owsianka, jedzenie owsianki jest zdrowszym sposobem na uzyskanie tego białka. To dlatego, że jedzenie płatków owsianych jest znacznie zdrowszym sposobem na uzyskanie białka niż jedzenie jaj. Jedzenie płatków owsianych jest zdrowsze niż jedzenie jaj, ponieważ ma mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż jaja, a także mniejsze ryzyko chorób serca.

Co jest lepsze dla twojego serca i tętnic?

Choroby serca są numerem jeden wśród zabójców w Ameryce. Jedzenie diety wysokobiałkowej może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jedzenie bogatych w białko pokarmów, takich jak płatki owsiane na śniadanie, może pomóc Ci poczuć się pełnym dłużej i zmniejszyć ilość jedzenia, które jesz później w ciągu dnia. To może pomóc Ci zmniejszyć spożycie kalorii, schudnąć i obniżyć poziom cholesterolu. Chociaż jajka mają wysoką zawartość białka, są również wysokie w cholesterolu. Spożywanie wysokich poziomów cholesterolu w diecie może zwiększyć ryzyko rozwoju choroby serca poprzez zwiększenie ilości cholesterolu we krwi. Jedzenie płatków owsianych jest zdrowszym sposobem na zwiększenie spożycia białka niż spożywanie jaj, które mają wysoką zawartość cholesterolu.

Co ma więcej żelaza?

Jedzenie płatków owsianych jest zdrowszym sposobem na zwiększenie spożycia żelaza niż jedzenie jajek. Płatki owsiane zawierają 2,6 razy więcej żelaza niż jajka na porcję. Żelazo jest niezbędnym minerałem, którego wiele osób nie otrzymuje wystarczająco dużo. Jest ono ważne dla utrzymania zdrowych czerwonych krwinek i pomaga zapobiegać anemii, ułatwiając organizmowi produkcję hemoglobiny. Niedobór żelaza może prowadzić do wielu negatywnych skutków zdrowotnych, w tym zmęczenia, duszności i spadku odporności.

Wnioski

Ogólnie rzecz biorąc, najzdrowszym wyborem śniadaniowym jest owsianka. Owsianka ma więcej białka i żelaza, a mniej cholesterolu niż jajka. Oznacza to, że jedzenie owsianki może zwiększyć ilość białka dostępnego we krwi w ciągu dnia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca i pomóc w zapobieganiu anemii. Płatki owsiane są bardziej odżywczym wyborem na śniadanie niż jajka i prawdopodobnie sprawią, że dłużej będziesz czuł się syty, co pomoże Ci zmniejszyć ilość kalorii przyjmowanych w ciągu dnia.

Body-build

Leave a Reply